Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΥΛΩΝΙΑΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ

 kalliergia paulonias1Φύτευση.
Η φύτευση των φυτών της Paulownia γίνετε συνήθως από αρχές Φεβρουαρίου έως τέλος Απριλίου και επίσης τους μήνες Οκτώμβριο και Νοέμβριο. Το φθινόπωρο και το χειμώνα προτιμάμε να φυτεύουμε υβριδικές ρίζες και γυμνόριζα φυτά. Τότε έχουμε το πλεονέκτημα ότι η βροχή αναλαμβάνει το φυσικό πότισμα των φυτών. Προσέχουμε να μην έχει παγώσει το έδαφος και να μη υπάρχει χιόνι ή λάσπη στο έδαφος. Από το τέλός Απριλίου έως τέλος Ιουνίου και τους φθινοπωρινούς μήνες φυτεύουμε έτοιμα φυτά από γλάστρα ή από σακούλες φυτωρίου. Πριν την φύτευση πρέπει να έχουμε έτοιμο το σύστημα άρδευσης των φυτών. Ανοίγουμε ένα λάκο με διάμετρο 30-50 cm και βάθος 40-80 cm για να εξασφαλίσουμε την καλή και γρήγορη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος του νέου φυτού. Ανακατέβουμε 100 γρ. σύνθετου λίπασματος, άζωτου-φώσφορου-κάλιου- (N:P:K) 11-15-15, με χωνεμένη κοπριά ή κομπόστα εδάφους με μέρος του σκαμμένου χώματος. Τοποθετούμε μέσα στο λάκο το ανακατεμένο μίγμα με το λιπάσμα μέχρι το μισό βάθος και μετά βάζουμε το φυτό στη τρύπα προσθέτωντας το υπόλοιπο χώμα.  Έτσι εξασφαλίζουμε μαλακό και θρεπτικό στρώμα, που θα διευκολύνει την ανάπτυξη των νέων ριζών. Όταν φυτεύουμε γυμνόριζα φυτά προσέχουμε να μη προεξέχουν περισσότερο από 5-10 cm από το εδάφος. Όταν φυτεύουμε έτοιμα φυτά, ποτίζουμε αμέσως με 10-15 λίτρα νερού.
Άρδευση
Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια των δέντρων για τα δύο με τρία πρώτα χρόνια της ανάπτυξης τους. Μετά το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται δυνατά και προς τα κάτω και φτάνει γρήγορα στα υδροφόρα στρώματα. Γι αυτό το λόγο η ανάγκη άρδευσης τα επώμενα χρόνια μειώνεται, αλλά αυτό εξαρτάται από την δομή και υφή του εδάφους. Σε αμμώδη εδάφη η παυλώνια χρειάζεται περισσότερο νερό και πιο συχνά πότισμα. Ο πιο εύκολος τρόπος ποτίσματος των δέντρων είναι το σύστημα της στάγδην άρδευσης. Σε καλλωπιστικούς κήπους δημιουργούμε ένα μεγάλο λάκο γύρω από το φυτό για να πέφτει μεγάλη ποσότητα νερού ανά πότισμα.
Βελτίωση του εδάφους.
Συνιστάται, 2-3 μήνες πριν την φύτευση της παυλώνιας βαθύ όργωμα του αγρού, με άροτρο-υνί, ώστε να έχουμε φυσική χαλάρωση και αφράτεμα του εδάφους. Επίσης είναι αναγκαίο ένα καλό φρεζάρισμα του αγρού να γίνεται 15 ημέρες πριν την φύτευση των φυτών.
Ποιότητα και υφή του εδαφους.
Το δέντρο της παυλώνιας δεν απαιτεί κάπιο συγκεκριμένο τύπο εδάφους, αρκεί αυτό να είναι διαπερατό, να μην είναι αργιλώδες και να έχει καλή αποστράγγιση. Είναι απαραίτητο το βάθος του επιφανειακού στρώματος να είναι τουλάχιστον 1,50 μέτρο. Οι πέτρες μικρές ή πιο μεγάλες δεν αποτελούν πρόβλημα για το ριζικό σύστημα, αρκεί κάτω από το δέντρο να μην υπάρχει βράχος σε κάπιο βάθος. Αυτό θα μειώσει ή θα σταματήσει την ανάπτυξή του. Η Paulownia δεν ανέχεται πολύ όξινα εδάφη, το pH πρέπει να είναι από 5,5 έως 7,0.
Υψόμετρο
Η Paulownia ευδοκιμεί αρκετά καλά σε υψόμετρο από τα 300-500 μέτρα. Το κρύο του χειμώνα σε μεγαλύτερο ύψος δεν δημιουργει πρόβλημα για τήν Elongata ή την Tomentosa αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψην, ότι όσο η καλλιέργεια είναι πιο ψηλά, τόσο πιο σύντομη η περίοδος βλάστησης, δηλαδή το μεγάλωμα ανά έτος είναι μικρότερο. Έχει φυτευτεί Paulownia και σε 1200 μέτρα υψόμετρο αλλά μεγαλώνει πολύ πιο αργά. Επισης σε μεγάλα ύψη όπου αναπτύσονται καλά τα κωνοφόρα δέντρα, το έδαφος εκεί συνήθως είναι όξινο.
Άνεμος.
Στα πρώτα 2-3 χρόνια που αναπτύσεται γρήγορα το δέντρο, οι δυνατοί άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Ετσι μπορεί να προκληθει σπάσιμο ή κλίση του κορμού, και σκίσιμο των φύλλων. Οι ζημιές αυτές ξεπερνιούνται εύκολα από το δεντράκι, αλλά φυσικά επιβραδύνουν την ανάπτυξή του. Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων τα φυτά θέλουν στήριξη καλή με πάσαλους κατά την φύτευση τους. Η Paulownia μεγαλώνει αρκετά πιο γρήγορα σε προστατευμένες από δυνατούς ανέμους περιοχές.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Δεν ποτίζουμε σε καιρό με αέρα. Η μεγάλη υγρασία στις ρίζες τις ελευθερώνει και τα φυτά γέρνουν πιο εύκολα.
Λίπανση.
Τα φυτά της παυλώνιας αναπτύσονται πολύ γρήγορα τα πρώτα χρόνια και επίσης έχουν πολύ μεγάλα φύλλα. Γι αυτό χρειάζονται άζωτο σε επάρκεια και καθ όλην την περίοδο της ανάπτυξής τους. Συνίσταται λίπανση με σύνθετα ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα τύπου 30-10-10 κάθε 30-45 μέρες, ενώ κάθε χειμώνα χρειάζεται 2 φορές λίπασμα κοκκώδες με
μεγάλη περιεκτηκότητα σε φώσφορο για την αύξηση του ριζικού συστήματος.
Γνωστοί εχθροί του φυτού είναι:
1. Αλευρώδης ή Λευκή Μύγα, 2. Μελίγκρες. 3. Δορυφόρος της πατάτας.
Με σωστή εφαρμογή, σύγχρονων φυτό-προστατευτικών  σκευασμάτων και κατόπιν συμβουλών από γεωπόνους, η πρόληψη και η θεραπεία από τα έντομα αυτά είναι απλή. Γίνεται ψεκασμός των φύλλων και του κορμού από αρχές Μαίου μέχρι τέλος Ιουνίου κάθε 15-20 μέρες με εγκεκριμένα εντιμοκτόνα.
Εχθροί εδάφους στις ρίζες.
1.Σκαθάρι ρίζας και 2. Σκουλήκια ρίζας.
Αντιμετώπιση με εντομοκτόνα εδάφους, προληπτικά κατά την φύτευση και κατασταλτικά όταν εντοπισθεί το πρόβλημα. Σκούλικια στην ρίζα του φυτού μπορεί να εμφανιστούν μετά την χρήση κοπριάς ή οργανικής ουσίας.
Ασθένιες της παυλώνιας.
1. Σηψηριζία 2. Μύκητες εδάφους.
Πρόκειται για δύσκολες ασθένειες που προσβάλουν το φυτό και αντιμετωπίζονται δύσκολα, μόνο με χημικά σκευάσματα. Γίνεται ριζοπότισμα με μυκητοκτόνα εδάφους και προληπτικά με θειικό χαλκό (γαλαζόπετρα). Οι σηψηριζίες ευθύνονται γενικά για τις περισσότερες πιθανές απώλειες νεαρών φυτών.  
Χρήσεις του φυτού
Η Paulownia δεν είναι απλά μόνο ένα εξωτικό δέντρο. Είναι δύσκολο να απαριθμηθούν όλοι οι τομείς στους οποίους χρησιμοποιούνται διάφορα τμήματα από αυτήν. Ξυλεία, φύλλα και άνθη, όλα αυτά έχουν ιδιότητες, που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Ολόκληρο το φυτό με την καταπληκτική του γρήγορη ανάπτυξη είναι ένας μικρός θησαυρός για τους οικολόγους. Αυτοί ανακάλυψαν, ότι η Paulownia, με το ταχέως αναπτυσσόμενο ριζικό σύστημα, είναι το κατάλληλότερο δέντρο για αναδάσωση και για εδάφη που απειλούνται από διάβρωση. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πρακτική ρουτίνας η φύτευση παυλώνιας σε κάποιες χώρες, όπου η διάβρωση των εδαφών είναι μόνιμο πρόβλημα. Η Paulownia είναι επίσης κατάλληλη και για αναδάσωση σε καμένες δασικές εκτάσεις. Ενα από τα πλεονεκτήματα της είναι, χάρη στη μεγάλη ποσότητα φύλλων μετά από την φυλλόπτωση τον χειμώνα, εξασφαλίζει γρήγορο φυσικό λίπασμα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Είδη και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Paulownia Australis
Δένδρο ταχείας ανάπτυξης το οποίο ευδοκιμεί συνήθως σε πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον. Η καλλιέργεια της Australis, σε περιβάλλον με παγετούς, δε συνιστάται. Στην Ευρώπη καλλιεργείται πολύ σπάνια, μόνο στις νότιες χώρες, σε μη ορεινά εδάφη, με πολύ ηλιοφάνεια και αρκετό πότισμα. Σχετικά με άλλα είδη η Paulownia Australis χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθεί πλήρως, συνήθως 15-18 έτη για να αποδώση περίπου 1 κυβικό ξυλεία το δέντρο. Η ξυλεία της Australis είναι περιζήτητη και πολύ ακριβή. Χρησιμοποιείται στη κατασκευή πολύτιμων επίπλων, μουσικών οργάνων κλπ. Εχει πολύ σκληρό ξύλο, εύκαμπτο, όμως αρκετά ελαφρύ, με όμορφα σχέδια-νερά, τα οποία διαφέρουν σε όλους τους κορμούς των δένδρων.
Paulownia Elongata  
Δένδρο πολύ ταχείας ανάπτυξης που ευδοκιμεί σε πολλές κλιματικές συνθήκες. Καλλιεργείται σε πεδινά και ορεινά εδάφη, έως και 1900 μέτρα υψόμετρο. Αντέχει σε θερμοκρασίες από -20 οC έως +40 οC και συναντάτε σε όλη την Ευρώπη. Σε ζεστά κλίματα, η πλήρη ανάπτυξη του δένδρου, για παραγωγή 1 κυβικό ξυλείας περίπου, επιτυγχάνεται συνήθως σε 8-9 έτη, ενώ σε ορεινές περιοχές χρειάζονται 12 έτη περίπου. Ανάλογα των κλιματικών συνθηκών χρειάζεται αρκετό πότισμα το καλοκαίρι και τακτικό λίπασμα τα πρώτα δύο έτη. Η Elongata ξεχωρίζει για τα μεγάλα και πολύ αρωματικά άνθη της γι αυτό την συναντάμε σε πάρκα, δρόμους και πλατείες ως καλλωπιστικό φυτό. Η ξυλεία της Elongata έχει πολλές χρήσεις σε όλες τις ξύλινες εφαρμογές, έπιπλα, μουσικά όργανα, σκάφη, παιχνίδια, παρκέ, ραμποτέ, συσκευασίες, παλέτες κλπ. Επισης έχει μεγάλη χρήση στις ναυπηγικές κατασκευές λόγω της μεγάλης αντοχής του ξύλου στη διάβρωση από το νερό. Πολύ σκληρό ξύλο και ελαφρύ. Λόγω της μεγάλης θερμικής απόδοσης στη καύση, χρησιμοποιείται και ως βιομάζα, καυσόξυλα και pellets.
Paulownia Fortunei
Δένδρο ταχείας ανάπτυξης που ευδοκιμεί σε πολλά κλιματικά περιβάλλοντα. Καλλιεργείται σε πεδινές και ορεινές περιοχές, έως τα 600 μέτρα υψόμετρο. Ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες από -10 οC έως +40 οC αλλά την συναντάμε σπάνια στην Ευρώπη. H Fortunei ξεχωρίζει για τα πανέμορφα και πολύ αρωματικά άνθη της, από αυτά παράγουν πολύτιμο ανθόνερο οι εταιρείες καλυντικών. Οι μελισσοκόμοι προτιμούν τα άνθη του δένδρου αυτού γιατί δίνει πολύ ωραίο άρωμα στο μέλι. Την συναντάμε σε πάρκα και πλατείες ως καλλωπιστικό φυτό. Η ξυλεία της Fortunei έχει χρήσεις σε όλες τις ξύλινες εφαρμογές, έπιπλα, μουσικά όργανα, παιχνίδια, συσκευασίες, παλέτες κλπ. Επίσης χρησιμοποιείται για καύση ως βιομάζα, καυσόξυλα, pellets κλπ
Paulownia Imperalis
Δένδρο ταχείας ανάπτυξης που ευδοκιμεί σε λίγες κλιματικά περιοχές. Καλλιεργείται συνήθως σε πεδινά εδάφη, έως και 200 μέτρα υψόμετρο και αντέχει σε θερμοκρασίες από -10 οC έως +45 οC. Την συναντάμε σπάνια στην Ευρώπη. Σε ζεστά νότια κλίματα, με πολύ ηλιοφάνεια. Η πλήρη ανάπτυξη του δένδρου, ένα κυβικό ξυλεία περίπου, επιτυγχάνετε συνήθως σε 9 έως 11 έτη. Εχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη Fortunei.
Paulownia Tomentosa (η πιο γνωστή στην Ελλάδα)
Δένδρο πολύ ταχείας ανάπτυξης που ευδοκιμεί καλά σε διάδορες κλιματικές συνθήκες. Καλλιεργείται από πολύ χαληλά πεδινά εδάφη έως και πολύ ορεινες περιοχές μέχρι τα 1500 μέτρα υψόμετρο. Αντέχει από τους -20 οC έως +40 οC και τη συναντάμε σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Οι διάφορες κλιματικές συνθήκες όμως επηρεάζουν συμαντικά την ανάπτυξη της Tomentosa. Σε ζεστά κλίματα, η πλήρη ανάπτυξη του δένδρου, ένα κυβικό ξυλεία περίπου, επιτυγχάνετε σε 8 έως 10 έτη, εκτός από τα ορεινά εδάφη (βόρεια Ελλάδα) όπου χρειάζονται 12 έτη περίπου. Ανάλογα των κλιματικών συνθηκών χρειάζεται πολύ πότισμα την άνοιξη και καλοκαίρι και συχνό αζωτούχο λίπασμα τα τρία πρώτα έτη. Η Tomentosa ξεχωρίζει και αυτή για τα μεγάλα και πολύ αρωματικά άνθη της γι αυτό τη συναντάμε σε πάρκα, πεζοδρόμια και πλατείες ως καλλωπιστικό φυτό. Η ξυλεία της Tomentosa έχει πολλές χρήσεις σε όλες τις ξύλινες εφαρμογές, έπιπλα, μουσικά όργανα, σκάφη, παιχνίδια, οικοδομές, συσκευασίες, παλέτες κλπ. Η ξυλεία της Tomentosa έχει επίσης μεγάλη απήχηση σε ναυπηγικές κατασκευές λόγω της μεγάλης αντοχής του ξύλου της στη διάβρωση από το νερό. Πολύ σκληρό και ελαφρύ ξύλο και λόγω της μεγάλης θερμικής απόδοσης, στην καύση, χρησιμοποιείται και ως βιομάζα, καυσόξυλα και pellets.
Paulownia Shan Τong
Δένδρο ταχείας ανάπτυξης το οποίο ευδοκιμεί συνήθως σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Η καλλιέργεια της Shan Τong, σε περιοχές με παγετό πρέπει να αποφεύγεται. Στην Ευρώπη καλλιεργείται πολύ σπάνια, μόνο στις νότιες χώρες, με πολύ ηλιοφάνεια και αρκετό νερό. Σχετικά με άλλα είδη Paulownia χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθεί πλήρως, συνήθως 10 έως 12 έτη για να αποδώσει περίπου 1 κυβικό ξυλεία. Χρησιμοποιείται στη κατασκευή πολύτιμων επίπλων, μουσικών οργάνων κλπ. Πολύ σκληρό ξύλο, εύκαμπτο όμως και πολύ ελαφρύ.

Περισσότερες πληροφορίες:

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-15:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-14:30 και 18:00-20:30

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
09:00-14:00

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα

ωράριο

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-15:00

Τρίτη|Πέμπτη|Παρασκευή
09:00-14:30 και 18:00-20:30

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
09:00-14:00

διεύθυνση

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

επικοινωνία

ΤΗΛΕΦΩΝΑ
+30 27410 48611
+30 27410 49302

FΑΧ
+30 27410 48621

 

Facebook-logo-100x32