Τύποι μαρουλιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα.
Υπάρχουν αρκετοί τύποι μαρουλιού που καλλιεργούνται και κάθε τύπος περιλαμβάνει πολλές ποικιλίες. Οι τέσσερεις πιο γνωστοί τύποι μαρουλιού που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι οι παρακάτω.
1) Ρωμαϊκά μαρούλια (Μαρούλι ρομάνα)
Είναι τρυφερά και νόστιμα μαρούλια, πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνες Α και C και είναι πολύ δημοφιλή στη χώρα μας. Τα ρωμαϊκά μαρούλια χρησιμοποιούνται πολύ για σαλάτες και σάντουιτς, ιδιαίτερα στη χώρα μας γιατί είναι ένα κομψό λαχανικό που τα φύλλα του σχηματίζουν ένα όρθιο και μακρουλό κεφάλι. Τα μαρούλια αυτά χρειάζονται γύρω στις 70 μέρες μετά την σπορά για να ωριμάσουν. Τα φύλλα τους είναι πιο κατσαρά από τα φύλλα του φυλλώδους μαρουλιού, αλλά τα εσωτερικά τους φύλλα είναι πολύ τρυφερά και πολύ νόστιμα. Φυτέυονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως το τέλος Μαρτίου σε όλα τα εδάφη και μπορούν να καλλιεργηθούν εύκολα και σε γλάστρες.
Τα ρωμαϊκά μαρούλια (ρομάνα) ήταν γνωστά στους αρχαίους Ρωμαίους ως μαρούλια Καππαδοκίας, αλλά αργότερα πήραν το σημερινό τους όνομα. Αυτό συνέβη τον 14ο αιώνα, όταν οι Πάπες της καθολικής εκκλησίας μετακόμισαν στο Αβινιόν στη Γαλλία και τα ρωμαϊκά μαρούλια άρχισαν να καλλιεργούνται στους κήπους τους. Στην Αγγλία όμως το
μαρούλι αυτό ονομάζεται -μαρούλι της Κω- από το ελληνικό νησί. Ήταν επίσης γνωστό και δημοφιλές στην αρχαία Κίνα, όπου το έτρωγαν ωμό ή και μαγειρεμένο. Οι πιο γνωστές ποικιλίες του μαρουλιού ρομάνα είναι η COS PARRIS ISLANT, COS PARRIS ODESSA, COS MESSAPIA και η COS DORIS TOLEDO. Σπόρους πιστοποιημενους για μαρούλια ρομάνα θα βρείτε μόνο σε γεωπονικά καταστήματα.
2) Μαρούλια “Σαλάτα” - Κατσαρά μαρούλια
Τα μαρούλια “σαλάτες” είναι μικρά σε μέγεθος κατσαρά μαρούλια που σχηματίζουν ένα χαλαρό κεφάλι. Τα φύλλα τους είναι πολύ τρυφερά, έχουν μια ελαφρώς γλυκιά γεύση και είναι πλούσια σε σίδηρο. Εάν οι θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη είναι ψηλές, τα μαρούλια “σαλάτες” αποκτούν πικρή γεύση γι αυτό και φυτευονται μέχρι το τέλος
Φεβρουαρίου. Για να φτάσουν στην ωρίμανση, χρειάζονται 55 έως 75 ημέρες.
Διακρίνονται σε μέτρια κατσαρές σαλάτες (τύπου BATTAVIA) και σε πολύ κατσαρές φυλλώδεις σαλάτες (τύπου LOLLO LOOSE LEAF) ενώ οι πολύ κατσαρές σαλάτες μπορεί να είναι με κόκκινο ή πράσινο φύλλωμα (κόκκινες κατσαρές-lollo rosso και πράσινες κατσαρές σαλάτες-lollo green). Στην αγορά διατίθονται και μαρούλια σαλάτες τύπου BUTTERHEAD (ΒΟΥΤΥΡΟΥ) που είναι μόνο για υπαίθριες καλλιέργειες.
3) Φυλλώδη μαρούλια
Εχουν τραγανά ίσια φύλλα, πλούσια σε βιταμίνη Α και C και ασβέστιο. Τα φυλλώδη μαρούλια καλλιεργούνται σχετικά εύκολα και ωριμάζουν σύντομα. Υπάρχουν ποικιλίες με πράσινα και με κοκκινωπά φύλλα. Τα φυλλώδη μαρούλια ωριμάζουν μεταξύ 45 και 60 ημερών μετά τη φύτευση. Όταν συγκομίζουμε ένα φυλλώδες μαρούλι, δεν κόβουμε ολόκληρο το φυτό. Κόβουμε πρώτα τα μεγαλύτερα εξωτερικά φύλλα όταν φτάσουν τα 15–20 cm σε μήκος. Με αυτό τον τρόπο, τα εσωτερικά φύλλα θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και ετσι θα μπορούμε να έχουμε δύο ή τρεις συγκομιδές τη σαιζόν.
4) Μαρούλια Κεφαλωτά - Iceberg
Τα μαρούλια iceberg καθώς μεγαλώνουν δημιουργούν με τα φύλλα του μικρά έως μεγάλα σφιχτά κεφάλια για αυτό και λέγονται κεφαλωτά. Τα κεφάλια είναι στρογγυλά, συνεκτικά, ομοιόμορφα με τα φύλλα τους να είναι μαλακά, παχιά και τραγανά. Χρησιμοποιούνται για σαλάτες και σε ντεκόρ σε εξωτικά πιάτα. Συνήθως φυτέυονται στις αρχές της Ανοιξης αλλά υπάρχουν και ποικιλίες για Φθινοπωρινές και Χειμωνίατικες φυτεύσεις (υπαίθρειες ή θερμοκηπίου) και η συγκομιδή τους γίνετε περίπου μετά από δύο μήνες. Η πιο γνωστή και εμπορική ποικιλία είναι η ANTIGUA γιατι η βάση του κεφαλιού είναι επίπεδη και μπορεί εύκολα να συσκευαστεί με πλαστικά φίλμ.
Φυτό Μαρούλι Batavia - Σαλάτα Μπατάβια φυτά
Φυτό Μαρούλι Λόλα - Κόκκινο κατσαρό - Σάλατα κόκκινη
Διεύθυνση ΑλληλογραφίαςΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ |
Τηλέφωνα - Επικοινωνίας+30 27410 48611 |
Ωράριο ΚαταστήματοςΔευτέρα|Τετάρτη Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή Σάββατο Κυριακή
|