Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Μεταφύτευση καλλωπιστικών φυτών και θάμνων σε μεγαλύτερη γλάστρα

 Mεταφύτευση-φυτών1Οι περίοδοι της Ανοιξης και του Φθινοπώρου και ιδιαίτερα οι μήνες Μάρτιος και Σεπτέμβριος θεωρούνται ιδανικές για μεταφυτεύσεις.
Παρακάτω αναφέρονται τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να μεταφυτεύσουμε επιτυχώς ένα φυτό, από μία γλάστρα σε άλλη μεγαλύτερη:
1) Επιλογή της κατάλληλης νέας γλάστρας.
Η νέα γλάστρα πρέπει να είναι προφανώς πιο ευρύχωρη από αυτή που φιλοξενεί τώρα το φυτό. Αποφεύγουμε ωστόσω την απότομη μετάβαση, σε φυτοδοχεία πολύ μεγαλύτερου μεγέθους από το υπάρχον, ώστε να αποφεύγεται η "άναρχη" ανάπτυξη του ριζικού συστήματος του φυτού, σε βάρος της βλάστησής του. Επιλέγουμε λοιπόν μία γλάστρα με διάμετρο και βάθος-ύψος, μόνο λίγα εκατοστά επιπλέον της υπάρχουσας, υπολογίζοντας πάντοτε τις δυνατότητες ανάπτξης και το τελικο μέγεθος του φυτού. Το είδος της γλάστρας που θα επιλέξουμε, μπορεί να είναι πλαστική, κεραμική, ξύλινη ή τσιμεντένια ανάλογα με το χώρο που θα την τοποθετήσουμε και την προσωπική μας αισθητική.
2) Ελέγχος της γλάστρας για αποστράγγιση.
Ελέγχουμε εάν η γλάστρα που επιλέξαμε, έχει στον πυθμένα της αρκετές τρύπες αποστράγγισης, ώστε να βρίσκει διέξοδο το περίσσιο νερό του ποτίσματος ή της βροχής. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει απαραιτήτως να ανοίξουμε εμείς τρύπες, με διάμετρο 1-2 cm. Εάν η γλάστρα είναι πλαστική, χρησιμοποιούμε απλά ένα κατσαβίδι κι ένα σφυράκι ή ένα κλαδευτήρι και ανοίγουμε τα σημεία που είναι "σημαδεμένα" απο το εργοστάσιο κατασκευής. Για την ξύλινη, την κεραμική ή την τσιμεντένια γλάστρα, θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρικό τρυπάνι.
3) Υλικά αποστράγγισης.
Μετα το άνοιγμα των τρυπών βάζουμε στον πάτο της νέας γλάστρας χαλίκι, βότσαλα, ελαφρόφετρα ή μερικά σπασμένα κεραμίδια. Η ύπαρξη κάποιου από τα παραπάνω υλικά είναι απαραίτητη για να επιτύχουμε τέλεια αποστράγγιση και τυχόν σηψηριζίες στα φυτά. Εάν για κάποιους ιδιαίτερους λόγους δεν θέλουμε να ανοίξουμε τρύπες,  χρησιμοποιούμε  ελαφρόπετρα χονδρή στο πάτο της γλάστρας και ψιλή επιφανειακά με συνολικό ύψος 5 cm τουλάχιστον, ώστε να αποθηκεύεται εκεί το περίσσιο νερό του ποτίσματος.
4) Επιλογή του κατάλληλου χώματος.
Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το χώμα έχει προταρχική σημασία για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών στη νέα γλάστρα. Επιλέγουμε το σωστό χώμα για κάθε φυτό, θάμνο, δέντρο που θα μεταφυτεύσουμε, ρωτώντας σε κάποιο Γεωπονικό κατάστημα ή φυτώριο, κι όχι επιλέγοντας στην τύχη, ανάλογα με την τιμή ή τη συσκευασία. Για παράδειγμα τα οξύφυλλα φυτά, χρειάζονται όξινο χώμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε τύρφη. Αντιθέτως τα φυτά εσωτερικού χώρου θέλουν ελαφρά μίγματα με αρκετά αδρανή, αποστραγγιστικά υλικά, όπως περλίτη ή ελαφρόπετρα. Ιδανικά προσπαθούμε να επιλέξουμε ένα μίγμα χώματος, παρόμοιο με εκείνο στο οποίο είναι μεγαλωμένο το φυτό μας.
5) Εξαγωγή του φυτού από την παλιά γλάστρα.
Γυρίζουμε τη γλάστρα με το φυτό ανάποδα, φροντίζοντας ώστε το χώμα να είναι σχετικά υγρό. Με το ένα χέρι συγκρατούμε το φυτό και με το άλλο χτυπάμε τη γλάστρα στον πάτο της, για να ξεκολλήσει το ριζικό σύστημα. Εάν πρόκειται για μεγάλη γλάστρα ή γλάστρα από πηλό  ή τσιμέντο, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούμε τη βοήθεια και κάποιου άλλου ατόμου. Οταν η γλάστρα είναι μεγάλη και βαριά, την ξαπλώνουμε κάτω και με ένα μαχαίρι ή πριόνι ξεκολάμε το χώμα απο τα τοιχώματα. Μετά, κρατώντας την γλάστρα σταθερή, τραβάμε το φυτό προς τα έξω, χωρίς απότομες και νευρικές κινήσεις, ώστε να μην σπάσει η "μπάλα" του.
6) Τοποθέτηση του φυτού στη νέα γλάστρα.
Πρίν τοποθετήσουμε το φυτό στην νέα του γλάστρα, βάζουμε μια ποσότητα χώματος πάνω από τα υλικό αποστράγγισης. Τοποθετούμε μετά το φυτό στο κέντρο προσεκτικά, χωρίς να προκαλέσουμε ζημιά στην μπάλα του χώματος που τυλίγει τις ρίζες και στη συνέχεια προσθέτουμε χώμα στα πλάγια, έως ότου η νέα γλάστρα γεμίσει μέχρι την επιφάνεια. Στη συνέχεια, με τις παλάμες μας πατάμε (χωρίς να βάλουμε υπερβολική δύναμη) το χώμα που προσθέσαμε, ώσπου αυτό να συμπιεσθεί και να κολλήσει με τη μπάλα του φυτού.
7) Πότισμα μετά τη μεταφύτευση.
Μόλις γεμίσουμε την νέα γλάστρα καλά με χωμά και το πατήσουμε ελαφρά, στην συνέχεια ποτίζουμε, ρίχνοντας σιγά σιγά το νερό, ώστε να προλαβαίνει να το απορροφά το φρέσκο χώμα. Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα, για να απορροφηθεί όλο το νερό και ξαναποτίζουμε. Τέλος τοποθετούμε την νέα γλάστρα στην τελική της θέση και επαναλαμβάνουμε το πότισμα την επόμενη ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες:

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-17:00

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα