Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Κοριοί - Πληροφορίες προστασία και καταπολέμησή τους

ANTIMETOPISI KORIONΟι κοριοί είναι μικρά πεπλατυσμένα άπτερα έντομα, μεγέθους 4-5 mm που τρέφονται με αίμα. Ανήκουν στην τάξη Hemiptera και οικογένεια Cimicidae. Υπάρχουν πολλά είδη κοριών, τα περισσότερα είναι παράσιτα πτηνών, μερικά παράσιτα νυχτερίδων και άλλα παράσιτα τρωκτικών. Δύο όμως είδη παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον άνθρωπο δημιουργόντας του προβλήματα και τα οποία μοιάζουν στην μορφολογία και τη βιολογία τους:
α) Το Cimex lectularius: Eίναι το μοναδικό είδος που το συναντάμαι στην Ελλάδα και
β) Το Cimex hemipterus: Απαντάται μόνο σε υγρές τροπικές περιοχές.
Οι κοριοί γενικά ζουν ομαδικά σε ξηρούς στενούς και προστατευμένους χώρους μέσα στα σπίτια, όπως κρεβάτια, ραφές και πτυχώσεις στρωμάτων, θύσανοι μαξιλαριών και κουρτινών, κάτω από ταπετσαρίες τοίχων, κάτω από πίνακες ζωγραφικής, κάτω από χαλιά και μοκέτες, μέσα σε έπιπλα (καναπέδες, πολυθρόνες, κομοδίνα), σε χαραμάδες, σχισμές και ρωγμές πατωμάτων, κάσες παραθύρων και θυρών, ηλεκτρικές μπρίζες και διακόπτες κ.λπ.. Σε όλα αυτά τα μέρη αυτά αφήνουν και τα αυγά τους. Οι κοριοί παραμένουν κρυμμένοι την ημέρα στα σημεία που αναφέραμαι και εξέρχονται μόνο το βράδυ για αναζήτηση τροφής.
Η διασπορά και η μετάδοση τους γίνεται πάντοτε με τη μεταφορά διαφόρων αντικειμένων (όπως έπιπλα, τραπέζια, κρεβάτια, στρώματα, βαλίτσες, ρούχα, αποσκευές κ.λ.π.) και ποτέ με τον άνθρωπο.
Περιοχές και χώροι με μεγάλο πληθυσμό κοριών, έχουν μια χαρακτηριστική οσμή ειδικά όταν αυτοί δεν αερίζονται. Οι κοριοί έχουν την ιδιότητα να αποβάλλουν υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος μετά από κάθε αιμομύζηση και έτσι δημιουργούν χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες, ενδεικτικό της παρουσίας τους σε ένα χώρο.
Οι κοριοί πλησιάζουν τον άνθρωπο μόνο για να μυζήσουν-απορροφήσουν αίμα και να τραφούν, αντιλαμβανόμενοι την παρουσία του από το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύει και μετά επιστρέφουν στις θέσεις που κρύβονται. Συνήθως κατά την διάρκεια της ζωής τους χρειάζονται πέντε γεύματα. Το θηλυκό γεννά συνολικά 200-500 αυγά χρώματος λευκοκιτρίνου σε ομάδες των 10-50 αυγών. Η εκκόλαψη των αυγών πραγματοποιείται σε 4-21 ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία. H μεταμόρφωσή τους είναι ατελής και οι νύμφες μοιάζουν πολύ με τα τέλεια έντομα αλλά είναι μικρότερες σε μέγεθος. Ο κοριός έχει πέντε (5) νυμφικά στάδια και ο χρόνος εξέλιξης του ( αυγό-νύμφη-ενήλικο) διαρκεί 5-10 εβδομάδες ενώ η διάρκεια ζωής των ενηλίκων ξεπερνά το ένα έτος.Το χρώμα του ενήλικου κοριού είναι ανοικτό καφέ έως κοκκινωπό-καφέ. Είναι επίπεδος με ωοειδές σχήμα και δεν έχει φτερά. Τα μπροστινά φτερά είναι υποτυπώδης.
Ο κοριός μετά το γεύμα αίματος φαίνεται με ένα φωτεινό κόκκινο χρώμα, καθώς η κοιλιά του είναι ημιδιαφανής. Το χρώμα αυτό σιγά σιγά εξασθενεί μέσα σε μερικές ώρες και μετά από δύο ημέρες θα γίνει αδιαφανές και μαύρο καθώς θα έχει χωνέψει το γεύμα του. Σε κάθε γεύμα του μπορεί να απορροφήση αίμα, ίσο με 5-6 φορές το βάρος του. Πολλές φορές ο κοριός μπερδεύεται με άλλα έντομα μικρές κατσαρίδες, σκαθάρια. Οι κοριοί μπορούν να αντέξουν μεγάλα διαστήματα χωρίς τροφή (μέχρι και 4 μήνες) που ποικίλουν ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκονται και το φύλλο του εντόμου, επιμηκύνοντας έτσι τον βιολογικό κύκλο τους.
Είναι ευαίσθητοι σε θερμοκρασίες κατώτερες των 15 οC και ανώτερες των 37 οC καθώς και σε χώρους με υψηλή υγρασία. Για αυτό ευνοείται πολύ η ανάπτυξη τους σε θερμοκρασίες δωματίου 20-25 οC. Σε θερμοκρασίες πάνω από 44-45 οC θανατόνονται.
Οι κοριοί δεν θεωρούνται ότι μεταφέρουν ασθένειες στους ανθρώπους και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι φυσικοί φορείς παθογόνων μικροβίων του ανθρώπου και των ζώων. Αυτό οφείλεται κυρίως στη σύντομη επαφή (τσίμπιμα) και τη χρήση μόνο του ανθρώπου ως ξενιστή από το κοριό Cimex lectularius. Είναι όμως πολύ ενοχλητικοι με τα συνεχώμενα τσιμπίματα που κάνουν στο άνθρωπο προς αναζήτησης τροφής (αίματος). Μέσα σε ένα βράδυ ο κοριός μπορει να δαγκώσει μέχρι 500 φορές. Από τα δαγκώματα-τσιμπίματα των κοριών μπορούν όμως να προκύψουν μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, όπως δερματικά εξανθήματα, ψυχολογικές επιπτώσεις, και αλλεργικά συμπτώματα.
Στις Αφρικανικές χώρες όμως έχει καταγραφή μετάδοση του ιού της Ηπατίτιδας Β με τους κοριούς, και για άλλα παθογόνα, όπως της λέπρας και της λεϊσμανίασης (καλά-αζάρ).
Αντιμετώπιση κοριών:
Επειδή οι κοριοί μπορούν να κρύβονται σε ασυνήθιστα και απρόβλεπτα σημεία μέσα στο σπίτι, πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή πρέπει να προηγείται συστηματικός έλενχος με μετακίνηση επίπλων, κρεβατιών και ανασήκωμα στρωμάτων, χαλιών, μοκετών, κ.λπ. Επιδή επίσης οι κοριοί μισούν το φως, η αναζήτηση τους γίνεται καλύτερα τη νύχτα με τα φώτα σβηστά και με τη χρήση φακού για να τους εφνιδιάσει ώστε να τρέξουν και να κρυφτούν. Ελέγξτε τα σεντόνια του κρεβατιού σας, επιθεωρήστε ραφές και ετικέτες, κοιτάξτε κάτω από το στρώμα, τραβήξτε το κρεβάτι μακριά από το κεφαλάρι, ελέγξτε μέσα και γύρω από τα έπιπλα και μην ξεχνάτε τα άλλα δωμάτια του σπιτιού σας. Όσο νωρίτερα ανιχνεύσετε τους κοριούς, τόσο λιγότερο τραυματική θα είναι η εμπειρία σας για να απαλλαγείτε από αυτούς.
Μετά όμως από την διαπίστωση της παρουσίας τους πρέπει να λάβουμε τα παρακάτω μέτρα:
α) Συγκεντρώνουμε όλα τα κλινοσκεπάσματα, καλύμματα, κουρτίνες, κ.λπ. τα πλένουμε σε μεγάλη θερμοκρασία (άνω των 50 οC) και συνέχεια τα στεγνώνουμε σε θερμοκρασία άνω των 60 οC για χρόνο μεγαλύτερο των 20 λεπτών.
β) Χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα υψηλής απορροφητικότητος στα καταφύγια των κοριών για να απομακρύνουμε κοριούς και αλλεργειογόνους παράγοντες όπως τα αποχωρήματά τους.
γ) Μαζεύουμε τους κοριούς που βλέπουμε ότι απέμειναν χρησιμοποιώντας κολλητικές ταινίες.
δ) Κλείνουμε με σιλικόνη σχισμές και ρωγμές σε πατώματα, τοίχους, κάσες, που θεωρούμε οτι είναι καταφύγια κοριών.
ε) Εφαρμόζουμε πρόγραμμα καταπολέμησης κοριών χρησιμοποιώντας ειδικά εντομοκτόνα με ψεκασμό με συνδυασμένη χρήση κατάλληλου προνυμφοκτόνου και ακμαιοκτόνου σκευάσματος. Ψεκάζουμε προσεκτικά στις θέσεις που κρύβονται οι κοριοί. Σε έντονες προσβολές χρειάζεται επανάληψη του ψεκασμού μετά από ένα μήνα Τα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα που ψεκάζονται κλείνονται σε ειδικές θήκες (πλαστικές σακούλες) για μεγάλο χρονικό διάστημα και πριν ξαναχρησιμοποιηθούν επιβάλλεται να καθαρίζονται προσεκτικά. Μετα απο κάθε ψεκασμό χρειάζεται καλός αερισμός του χώρου.
στ) Χρησιμοποιούμε ειδικά καπνογόνα παρασιτοκτόνα με τα οποία μπορεί να γίνει απόλύμανση σε όλο το σπίτι.
Οι κοριοί όταν νιώσουν κίνδυνο παριστάνουν ότι είναι νεκροί. Από εκεί έχει γίνει και γνωστή η έκφραση ‘’Παριστάνει τον ψόφιο κοριό’’.

Περισσότερες πληροφορίες:

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-17:00

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα