Πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια του λάχανου.
Το λάχανο Brassica Oleracea var. capitata, ανήκει στην οικογένεια που ανήκει επίσης το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Καλλιεργείται για την κεφαλή που σχηματίζει από τα μαλακά φύλλα του, η οποία χρησιμοποιείται σε σαλάτες και στην μαγειρική. Το κεφάλι του λάχανου ανάλογα με την ποικιλία έχει χρώμα λευκό, κόκκινο ή γκριζοπράσινο. Στην Ελλάδα το λάχανο καλλιεργείτε τη φθινοπωρινή, την χειμερινή περίοδο και σε μερικές περιοχές και την Ανοιξη.
Τύποι λάχανου
Τα λάχανα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα διακρίνονται σε:
α) Υπερπρώιμα: Ωριμάζουν σε 55-60 ημέρες μετά τη μεταφύτευση και δημιουργούν συνήθως μικρό κεφάλι. Χρησιμοποιούνται σε πρώιμες ανοιξιάτικες καλλιέργειες.
β) Πρώιμα: Ωριμάζουν σε 85-90 ημέρες και καλλιεργούνται κυρίως για την καλοκαιρινή περίοδο.
γ) Μεσόψιμα: Ωριμάζουν τις 120 ημέρες (4 μήνες), είναι κατάλληλα για φθινοπωρινή φύτευση και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι περισσότερες ποικιλίες και υβρίδια.
δ) Όψιμα ή Χειμωνιάτικα λάχανα: Καλλιεργούνται σε περιοχές με ήπιους χειμώνες γιατί ωριμάζουν πολύ αργά και φυτεύονται από νωρίς το Φθινώπορο.
Ανάλογα με το χρώμα της κεφαλής και των φύλλων διακρίνονται σε:
Άσπρα λάχανα: Σχηματίζουν συμπαγή και αφράτη κεφαλή με χρώμα ανοιχτό πράσινο έως λευκό και το σχήμα της κεφαλής κωνικό ή σφαιρικό.
Κόκκινα λάχανα: Εχουν κοκκινωπά φύλλα και κεφαλή κόκκινο-άσπρη σφαιρική.
Λάχανα τύπου Σαβοΐας: Ειναι λάχανα με γκριζοπράσινη κεφαλή και σγουρά φύλλα.
Σε γεωπονικά καταστήματα μπορούμε να βρούμε σπόρους ή φυτά λάχανου από τις διάφορες ποικιλίες, αλλά πολλοί προτιμούν σπόρους λάχανου σε υβρίδια. Τα υβρίδια του λάχανου έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ποικιλίες γιατί δίνουν πιο εύρωστα φυτά που είναι πιο ανθεκτικά σε ασθένειες και εχθρούς και έχουν ομοιόμορφη και πιο συγκεντρωμένη παραγωγή.
Καλλιέργεια λάχανου.
Το λάχανο είναι ένα λαχανικό που ευδοκιμεί καλύτερα στις χαμηλές παρά στις υψηλές θερμοκρασίες γι αυτό και καλλιεργείτε πιο πολύ το φθινώπορο και τον χειμώνα. Η άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 13-20 οC. Παρά το γεγονός ότι αντέχει σε παγετούς και σε χαμηλές θερμοκρασίες έως 3 βαθμούς, σε πολλές ποικιλίες όμως διαταράσσεται ο κύκλος παραγωγής όταν επικρατήσουν για μεγάλη περίοδο θερμοκρασίες κάτω από 8 βαθμούς ή πάνω από 25 οC.
Τα λάχανα αναπτύσονται καλά σε όλους τους τύπους των εδαφών εκτός από τα πολυ όξινα εδάφη. Τα πρώιμα λάχανα προτιμούν αμμοχώματα και ζεστά εδάφη, ενώ οι ώψιμες ποικιλίες προτιμούν πιο βαριά εδάφη, αλλά να είναι πλούσια σε οργανική ουσία και να στραγγίζουν εύκολα.
Το λάχανο έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, ιδιαίτερα σε άζωτο και κάλιο λόγω του πολύ φυλλώματος. Οταν λιπαίνουμε τα λάχανα θα πρέπει να προσέχουμε ώστε τα βασικά στοιχεία να είναι σε σχετική ισορροπία γιατί πολλές φορές η περίσσεια αζώτου ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κακή ποιότητα, τη μικρή διατηρησιμότητα και το σκάσιμο του λάχανου πρίν τη συγκομιδή. Το λάχανο επίσης χρειάζεται μαγνήσιο και βόριο και είναι απαιτητικό σε θείο, γι αυτό χρησιμοποιείτε συνήθως λιπασμα με μορφή θειικού καλίου. Οταν φυτεύουμε πρώιμα λάχανα, τα οποία έχουν μικρότερη ανάπτυξη από τα μεσοπρώιμα και τα όψιμα, χρειάζονται γενικά λιγότερη ποσότητα λιπασμάτων. Για την καλύτερη ανάπτυξη των λάχανων θα πρέπει να προσθέτουμε χωνεμένη κοπριά ή οργανική κομπόστα πριν ή κατά τη μεταφύτευση των φυτών στο χώμα. Η οργανική ουσία θα βοηθήσει πολύ τα νεαρά φυτά στα πρώτα σταδια ανάπτυξης τους. Για τα πρώιμα λάχανα χρειάζονται 3 κιλά κομπόστας ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ για τα όψιμα 4-5 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Η ποσότητα της οργανικής ουσία μπορεί να δοθεί και σε δύο δόσεις κατά την διάρκεια της καλλιεργειας.
Πως και πότε σπέρνουμε τα λάχανα.
Ξεκινούμε την καλλιέργεια λάχανου, σπέρνοντας πιστοποιημένους σπόρους σε σπορείο. Η ημερομηνία σποράς, εξαρτάται από την καλλιέργεια που θέλουμε να δημιουργήσουμε και από πότε θέλουμε να έχουμε συγκομιδή. Για φθινοπωρινή καλλιέργεια, σπέρνουμε τους σπόρους το Μάιο ή τον Ιούνιο σε υπαίθριο σπορείο ενώ για χειμερινή ή ανοιξιάτικη καλλιέργεια, σπέρνουμε από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο σε υπαίθριο ή σκεπαστό προσήλιο σπορείο. Για υπερπρώιμες ανοιξιάτικες καλλιέργειες σπέρνουμε τους σπόρους μας από τον Νοέμβριο έως το Ιανουάριο σε θερμαινόμενο σπορείο. Το βάθος σποράς πρέπει να είναι μέχρι 1,5 cm. Οι καλύτερες θερμοκρασίες για το φύτρωμα του σπόρου και την ανάπτυξη των φυτών είναι 10-20 βαθμοί Κελσίου. Στις θερμοκρασίες αυτές το φύτρωμα ολοκληρώνεται σε 10-15 περίπου ημέρες και τα φυτά είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε 45 περίπου ημέρες.
Φυτευση και πότισμα του λάχανου στο χώμα.
Τα λάχανα όπως και τα άλλα φθινωπορινά λαχανικά φυτεύονται σε σειρές. Κάθε σειρά πρέπει να απέχει 60-90 cm η μία από την άλλη. Κάθε φυτό στην ίδια σειρά, απέχει 30-50 cm. Πρέπει να γίνονται τακτικά ποτίσματα και λίπανση σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω. Το λάχανο είναι πολύ απαιτητικό σε νερό. Στα πρώτα στάδια η άρδευση είναι απαραίτητη για να βοηθήσει στην εγκατάσταση των νεαρών φυτών μετά τη μεταφύτευση. Στη συνέχεια, λόγω της μεγάλης φυλλικής επιφάνειας που αναπτύσσει έχει μεγάλες απώλειες νερού οι οποίες πρέπει να αντισταθμίζονται με τακτικά ποτίσματα ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και τις καιρικές συνθήκες. Ανεξάρτητα από τις ανάγκες σε νερό, χρειάζεται συνχρώνος καλή στράγγιση του εδάφους, ώστε να εξασφαλίζεται ο καλός αερισμός των ριζών.
Τι πρέπει να προσέξουμε
1)Τα λάχανα θέλουν τακτικό πότισμα ακόμα και το χειμώνα.
2) Οι κεφαλές του λάχανου συγκομίζονται όταν έχουν πάρει το κανονικό μέγεθός τους και ενώ είναι ακόμα συμπαγείς. Ο καλλιεργητές μπορούν να καθυστερήσουν λίγο την κοπή για να αυξηθεί το βάρος του λάχανου. Η μεγάλη όμως καθυστέρηση στη συγκομιδή, αυξάνει τον κίνδυνο του σκισίματος και των σήψεων. Το κόψιμο όμως πολύ νωρίς δεν δίνει συμπαγείς κεφαλές.
3) Τα λάχανα διατηρούνται για αρκετούς μήνες. Θα πρέπει όμως να μην έχουν σήψεις, ούτε μώλοπες και να τοποθετηθούν στο ψυγείο με θερμοκρασία 0-2ο C και σχετική υγρασία 90-95%.
4) Γενικά, τα χαλαρά-αφράτα λάχανα έχουν μικρότερη διατηρησιμότητα η οποία στις καλύτερες συνθήκες μπορεί να φτάσει μέχρι 3 μήνες. Αντίθετα, τα συμπαγή, άσπρα και κόκκινα λάχανα, έχουν πολύ καλή διατηρησιμότητα που μπορεί να φτάσει και τους 8 μήνες.
Διεύθυνση ΑλληλογραφίαςΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ |
Τηλέφωνα - Επικοινωνίας+30 27410 48611 |
Ωράριο ΚαταστήματοςΔευτέρα|Τετάρτη Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή Σάββατο Κυριακή
|