Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΔΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

 PROLIPTIKOI PSEKASMOI DENTRONΓια την αντιμετώπιση των διαφόρων ασθενειών που προσβάλουν τα καρποφόρα δέντρα χρειάζονται επεμβάσεις-ψεκασμοί με κατάλληλα μυκητοκτόνα σε συγκεκριμένες περιόδους.
Πολλές φορές όμως κάποιοι προληπτικοί ψεκάσμοί μας δίνουν εξίσου πολύ καλά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών. Παρακάτω αναφέρουμε τις πιο βασικές ασθένειες των πυρηνόκαρπων δέντρων (βερικοκιά, βυσσινιά, δαμασκηνιά, κερασιά, νεκταρινιά και ροδακινιά) και τη πρόληψη αυτών με συγκεκριμένες επεμβάσεις.
Εξώασκος.
Η ασθένεια αυτή προκαλείται από διάφορα είδη του μύκητα Taphrina.
Η πρόληψη της γίνεται με έναν ή και δύο ψεκασμούς, οι οποίοι μπορεί να γίνουν από το τέλος του φθινόπωρου μετά την πτώση των φύλλων και μέχρι το φούσκωμα των οφθαλμών, με βορδιγάλειο πολτό ή με οξυχλωριούχο χαλκό ή με κάποιο άλλο υγρό χαλκούχο σκεύασμα. Οι ψεκασμοί δεν πρέπει να γίνονται με βροχερό καιρό και χρειάζεται καλη κάλυψη όλου του δέντρου. Προσοχή όμως γιατί όμως μετά την είσοδο του παθογόνου στα δένδρα μας η αντιμετώπιση δεν είναι πολύ εύκολη. Σε περίπτωση έντονης προσβολής έχουμε εξασθένηση των δένδρων και απαιτείται ενίσχυση αυτών με αζωτούχο λίπανση την Ανοιξη, συχνές αρδεύσεις και αραίωση των καρπών ανάλογα με τον όγκο του φυλλώματος που έχει μείνει.
Βακτηριακό έλκος.
Η ασθένεια οφείλεται στο βακτήριο Pseudomonas syringae.
Για τη πρόληψη του βακτηρίου συνίστανται να γίνονται δύο ψεκασμοί με βορδιγάλειο πολτό (σε αναλογία 1%) ή με οξυχλωριούχο χαλκό (σε αναλογία 0,5%). Ο πρώτος ψεκασμός γίνεται όταν αρχίσουν να πέφτουν τα φύλλα και ο δεύτερος όταν έχουν πέσει όλα τα φύλλα. Το κλάδεμα των δένδρων να γίνεται σχετικά νωρίς το χειμώνα πριν αρχίσουν οι βροχοπτώσεις και πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία πληγών κατά τη περίοδο του κλαδέματος. Μετά το κλάδεμα συνίσταται και ένας τρίτος ψεκασμός με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα. Επίσης πρέπει να αφαιρέσουμε και να καταστρέψουμε με φωτιά τα προσβεβλημένα μέρη του δέντρου το καλοκαίρι, με ξηρό καιρό.
Έλκος κλαδίσκων.
Ο μύκητας που προκαλεί τη ζημιά αυτή είναι ο Fusicoccum amygdali και προσβάλει επίσης και την αμυγδαλιά.
Για την καλύτερη αντιμετώπιση της απαιτείται επιμελής αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών από τον μύκητα. Η εργασία αυτή γίνεται μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, σε οποιαδήποτε εποχή του έτους και είναι πολύ σημαντική γιατί στοχεύει στην εξάλειψη των εστιών μόλυνσης. Επισης συνίστανται 2-3 ψεκασμοί ανά 10-15 ημέρες, το φθινόπωρο, κατά την πτώση των φύλλων και πριν το "φούσκωμα" των οφθαλμών με κάποιο χαλκούχο σκέυασμα. Για καλύτερα αποτελέσματα οι ψεκασμοί θα πρέπει να καθορίζονται από την εποχή και την διάρκεια των βροχοπτώσεων της κάθε περιοχής.
Κορύνεο.
Η γνωστη σε όλους ασθένια των πυρηνόκαρπων κορύνεο οφείλεται στον μύκητα Wilsonomyces carpophilus.
Προληπτικά συνίστανται οι εξής ψεκασμοί: Το φθινόπωρο μετά τη πτώση των φύλλων, με βορδιγάλειο πολτό ή οξυχλωριούχο χαλκό και επαναλαμβάνουμε το ίδια λίγο πριν "φουσκώσουν" οι οφθαλμοί. Κατά τη πτώση των πετάλων (τέλος ανθοφορίας) ψεκάζουμε με Νεοτοψίν ή Aliette και μετά από 15-20 μέρες επαναλαμβάνουμε τον ίδιο ψεκασμό. Στους τελευταίους ψεκασμούς μπορεί να προσθέσουμε και κάποιο εντομοκτόνο για προστασία από τον ανθοτρήτη και τις μελίγρες.
Αδρομυκώσεις.
Οι αδρομυκώσεις στα πυρηνόκαρπα οφείλονται αποκλειστικά σε είδη του γένους Verticillium.
Προληπτικά δεν υπάρχει χημική καταπολέμηση της ασθένειας και η αντιμετώπιση της στηρίζεται αποκλειστικά στη χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού, σε καθαρό έδαφος, και στην χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών. Επίσης κατά την φύτευση των δέντρων το χειμώνα μπορούμε να ενσωματόσουμε στο έδαφος θειικό χαλκό (γαλαζόπετρα) σε μορφή πέτρας σε αναλογία 300-500 gr ανά φυτό. Η εργασία αυτή θα πρέπει να επαναλυφθεί και τα επόμενα δύο χρόνια τους χειμωνιάτικους μήνες. Στη περίπτωση που έχουμε μολυσμένο
έδαφος από μύκητες βερτισίλλιουμ κάνουμε απολύμανση με την ηλιακή θερμότητα καλύπτοντας την επιφάνεια του εδάφους με διαφανή φύλλα πολυαιθυλενίου (πλαστικά) από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο (περίοδος με ψηλές θερμοκρασίες). Η μέθοδος αυτή ονομάζεται "ηλιοαπολύμανση". Επίσης, αποφεύγουμε να κάνουμε πληγές με τα καλλιεργητικά εργαλεία (φρέζα, τσάπα) στις επιφανειακές ρίζες των δέντρων, δεν ποτίζουμε με «αυλάκια» διότι η ασθένια μπορεί να μεταφερθεί με το νερό, καταπολεμούμε τα ζιζάνια
συχνά και ξεριζώνουμε αμέσως τα μολισμένα δένδρα.
Συμπέρασμα. Οι χειμωνιάτικοι ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα είναι σίγουρα η καλύτερη πρόληψη για τις πιο σοβαρές μυκητολογικές ασθένιες που προσβάλουν τα πυρηνόκαρπα και γενικά τα δέντρα του κήπου μας.

Περισσότερες πληροφορίες:

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-15:30

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα