Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

 συγκομιδη ελιαςΟ τρόπος της συγκομιδής της ελίας εξαρτάται από τον τρόπο επεξεργασίας της, δηλαδή αν θα χρησιμοποιηθούν οι ελιές ως επιτραπέζιες ή για παραγωγή λαδιού.
Επιτραπεζίες ελιές
Οι καρποί συγκομίζονται συνήθως με το χέρι είτε μηχανικά.
α) Με το χέρι. Η συγκομιδή με το χέρι εφαρμόζεται σε μεγάλους καρπούς που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση, προς αποφυγή τραυματισμών τους και μείωση της ποιότητας και της εμφάνισης. Οι ελίες μαζεύονται σε ειδικά πλαστικά δοχεία τα οποία κρέμονται στον ώμο του συλλεκτή. Η εργασία αυτή είναι επίπωνη και χρονοβόρα, αλλά είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για καθαρές ελιές.
β) Μηχανική συλλογή. Η μηχανική συγκομιδή εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια κυρίως στις ελιές ΚΑΛΑΜΩΝ όταν είναι ώριμες (έχουν μαυρήσει καλά) γιατί πέφτουν εύκολα από τα δέντρα. Τα ραβδιστικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις βρώσιμες ελιές είναι συνήθως ηλέκτρικά 12 volt και τα ραβδιά τους είναι λεπτά μακρυά από ανθρακόνημα. Η
μηχανική συλλογή προτιμάται όταν έχουμε μεγάλη παραγωγή και για να μειώσουμε το χρόνο συγκομιδής. Κάτω από τα δέντρα στρώνονται πράσινα δίχτυα ή πανιά και οι βρώσιμες ελιές που συλλέγονται τοποθετούνται σε πλαστικά τελάρα για την μεταφορά τους στο συσκευαστήριο ή στο χώρο αποθήκευσης.  
Ελαιοποιήσιμες ελιές.
Οι μέθοδοι συγκομιδής που εφαρμόζονται σε ελιές που προορίζονται για παραγωγή ελαιολάδου είναι οι εξής:
1) Με χρήση πλαστικών χτενιών με πλαστικά ή ξύλινα χερούλια και συλλεκτικά πανιά (ελαιόπανα) ή δίχτυα (ελαιόδιχτα) που στρώνονται κάτω από τα δένδρα. Η συλλογή γίνεται από το έδαφος ή πάνω σε σκάλες για τα ψηλά κλαδιά.
2) Με ραβδισμό (κτύπημα) με ξύλινα ή αλουμινένια ραβδιά (τέμπλες) και συλλεκτικά πανιά (ελαιόπανα) ή δίχτυα που στρώνονται κάτω από τα δένδρα. Για την μέθοδο αυτή χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών των καρπών και προσβολής από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi.
3) Με δίχτυα μώνιμης στρώσης. Είναι ειδικά πλαστικά μόνιμα απλωμένα δίχτυα χρώματος πράσινου ή μαύρο και η συλλογή των καρπών που πέφτουν πάνω από αυτά γίνεται με ανασήκωμά τους κατά διαστήματα 10-20 ημερών, ανάλογα με το ρυθμό πτώσης του καρπού. Οι διαστασεις των διχτιών είναι συνήθως 4Χ100 m και χρησιμοποιπούνται σε ελαιώνες με ψηλά ελαιόδεντρα που δεν κλαδεύονται συχνά. Η μέθοδος αυτή μπορεί να παρουσιάσει δυσκολίες στην εφαρμογή της λόγω εμποδίων στο στρώσιμο όπως χόρτα, πέτρες και παραφυάδες.
4) Με δονητές κλαδιών και βραχιόνων. Μηχανήματα βενζίνης που έχουν στο άκρο του γάτζους (μαγκώνουν τα μεγάλα κλαδιά) και τινάζουν τις ώριμες ελιές με δόνηση του δέντρου. Κάτω από τα ελαιόδεντρα έχουν στρωθεί ελαιόπανα ή ελαιόδιχτα. Η δόνηση των δέντρων πρέπει να γίνεται κάθε 2 χρόνια για να μην δημιουργήται προβλημα στο ριζικό σύστημα. Επιπλέον, η χρήση των δονητών προϋποθέτει ο ελαιώνας να βρίσκεται σε έδαφος επίπεδο.
5) Με τη χρήση μηχανικών μέσων συγκομιδής (ελαιοραβδιστικά μηχανήματα). Με τη μέθοδο αυτή πετηχένουμε τη συγκομιδή περισσότερων δέντρων σε λιγότερο χρονικό διάστημα και με τη χρήση λιγότερων εργατικών χεριών. Συγκομίζονται ευκολότερα ψηλά και μεγάλα δέντρα χωρίς να χρειάζονται σκάλες, αλλά χρειάζεται προσοχή έτσι ώστε να μην προκαλούνται τραυματισμοί στους καρπούς και να υποβαθμίζεται η ποιότητά τους. Επίσης, ορισμένοι τύποι ραβδιστικών μηχανημάτων έχουν το μειονέκτημα να αποκόπτουν μαζί με τους καρπούς φύλλα και μικρό μέρος της βλάστησης και να δημιουργούνται πληγές στα δέντρα, που αποτελούν είσοδο για παθογόνα. Για να χρησιμοποιηθούν τα ραβδιστικά θα πρέπει οι καρποί να είναι στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης και η διαμόρφωση των δέντρων μετά το κλάδεμα να είναι τέτοια που να επιτρέπει τη χρήση τους.
Οι καρποί γενικά πρέπει να συγκομίζονται χωρίς προσμίξεις (φύλλα, ξύλα, χώμα κ.λ.π) και όσο το δυνατόν με λιγότερα χτυπήματα. Συστήνεται η τοποθέτηση πλαστικών διχτύων κάτω από τα δέντρα γιατί είναι σχετικά φθηνά, εύχρηστα, δεν απορροφούν τα υγρά των σπασμένων καρπών, πλένονται εύκολα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές και με βροχερό καιρό. Προσοχή όμως να μήν αφήνονται τα δίχτυα απλωμένα γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κλοπής.
Τα ελαοιοραβδιστικά μηχανήματα διακρίνονται στους εξής τύπους:
α) Ραβδιστικά χτένια αέρος. Μηχανήματα ραβδισμού ελιάς τα οποία λειτουργούν με πίεση αέρος από αεροσυμπιεστές βενζίνης (κομπρεσέρ αέρος). Τα χτένια προσαρμοζόνται πάνω σε κοντάρια αλουμινίου στα οποία έρχεται ο αέρας με ειδικό μακρύ καλώδιο από το κομπρεσέρ.
β) Ραβδιστικές βέργες 12 volt. Ραβδιστικά μηχανήματα με μοτέρ 200-250 watt-12 volt στο κάτω μέρος του μηχανήματος που παίρνουν ρεύμα από δυναμό ή γεννήτρια ή μετασχηματιστή ρεύματος 12 volt. Τα δυναμό ή οι γεννήτριες δουλέυουν με τετράχρονους κινητήρες βενζίνης 3,50-6,50 hp. Η κεφαλή της βέργας μπορεί να είναι τύπου παλμική (λανάρα) ή αχινός ή περιστροφική ή τύπου κούπε-πε. Η επιλογή της κεφαλής εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς, τον όγκο της παραγωγής και από τον ίδιο τον παραγωγό-συλλέκτη που ραβδίζει.
γ) Ηλεκτρικά ραβδιστικά 12 volt. Είναι ραβδιστικά μηχανήματα που λειτουργούν με μπαταρία 12 volt (αυτοκινήτου ή λιθίου) και παίρνουν ρεύμα με ειδικό καλώδιο από την μπαταρία. Το μοτέρ τους έχει ισχύ απο 110-500 watt (για τα επαγγελματικά), βρίσκεται στο επάνω ή στο κάτω μέρος ανάλογα το τύπο του μηχανήματος και δίνει κίνηση στην κεφαλή η οποία μπορεί να κινήται παλμικά ή παράλλήλα. Η κεφαλή αποτελείται από ειδικά λεπτά ραβδάκια από ανθρακόνημα μήκους 20-30 cm τα οποία έχουν την δυνατότητα να
διεισδύουν εύκολα μέσα στα πυκνά κλαδιά των ελιών. Το καλώδιο του ρέύματος έχει μήκος από 11-17 m και σε κάποια ραβδιστικά με μεγάλο μοτέρ υπάρχει και ανορθωτής από 12 σε 24 ή 30 ή 36 volt. Είναι πολύ οικονομικά στο ρεύμα (καταναλώνουν 5-6 Amper/h) και έτσι με μία μπαταρία αυτοκινήτου 60 Amper μπορούν να δουλέυουν άνετα 5-6 ώρες συνέχεια. Το κοντάρι των ραβδιστικών αυτών είναι από ειδικό κράμα αλουμινίου (πολύ ελαφρύ) και μπορεί να είναι σταθερό ή τηλεσκοπικό ή με προέκταση.
Τα ηλεκτρικά ραβδιστικά με ανθρακονήματα έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα ραβδιστικά ελίας για αυτό και τα τελευταία χρόνια παίρνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά των ραβδιστικών. Στα βασικά πλεονεκτήματα τους μπορούμε να αναφέρουμε ότι είναι πολύ ελάφριά (ο ραβδιστής δουλέυει ξεκούραστα για πολλές ώρες), έχουν μεγάλη παραγωγή λόγω των λεπτών αθρακονημάττων, δέν τραυματίζουν τα δέντρα, δεν ρίχνουν πολλά φύλλα κάτω και δεν πετάνε μακριά τις ελίες, μεγάλο κοντάρι αλουμινίου για ψηλά δέντρα, έχουν εύκολη μετακίνηση και αποθήκευση, μηδενική συντήρηση, μικρό κόστος ανταλλακτικών και πολύ μικρή κατανάλωση ρέυματος. Σαν μειονέκτημα θα μπορούσε να αναφερθεί η ψηλότερη τιμή σε σχέση με άλλα ραβδιστιικά μηχανήματα.

Περισσότερες πληροφορίες:

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-17:00

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα