Προστασία καρποφόρων δέντρων και εσπεριδοειδών από τη Μύγα Μεσογείου
Η Μεσογειακή μύγα (Ceratitis capitata) ανήκει στην τάξη των Διπτέρων, δηλαδή στην ομάδα των μυγών. Το τέλειο έντομο έχει μήκος 5 mm και είναι λίγο μικρότερο της οικιακής μύγας, με κύριο χαρακτηριστικό τα διαφανή φτερά, με καστανές και μαύρες κηλίδες. Ζει και ενεργοποιείται σε θερμοκρασίες από 18°-35°C και επομένως οι κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδος είναι ιδιαίτερα ευνοικές. Η δραστηριότητα του εντόμου και η γονιμότητά του, περιορίζεται την Ανοιξη και το Καλοκαίρι που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
Η προσβολή αρχίζει με την έναρξη της ωρίμανσης των φρούτων και συνεχίζεται για όσο υπάρχουν αυτά στα δέντρα. Πρώτα προσβάλονται τα βερύκοκκα, μετά τα αχλάδια και τα ροδάκινα, στη συνέχεια τα σύκα και τα κεράσια και τέλος το Φθινόπωρο, τα ρόδια και τα ξυνά (πορτοκάλια, μανταρίνια, κλπ). Χαρακτηριστικό σύμπτωμα στα ξυνά είναι οτι στο σημείο που "κτυπά" η μύγα, δηιουργείται πάνω στον καρπό, μια κηλίδα διαφορετικού χρωματισμού.
Μετά τη γονιμοποίηση μια θηλυκή μύγα γεννά μέχρι 300 αυγά σε ομάδες, κάτω από τη φλούδα των καρπών. Οι προνύμφες (σκουλήκια) που θα εκκολαφθούν, θα μπουν στη σάρκα των φρούτων και θα αρχίσουν να την κατατρώγουν, προκαλώντας σάπισμα και πτώση των καρπών, άρα και ολική ή μερική καταστροφή της παραγωγής. Αφού συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους, εγκαταλείπουν τον προσβεβλημένο καρπό, ο οποίος στο μεταξύ πιθανόν να πέσει από το δέντρο και εισέρχονται στο έδαφος για να συνεχίσουν την ανάπτυξη τους σε χρυσαλλίδες . Από τις χρυσαλλίδες στη συνέχεια βγαίνουν τα τέλεια έντομα, δηλαδή οι μύγες, που θα επαναλάβουν το καταστροφικό τους έργο στα επόμενα δέντρα και στους επόμενους ώριμους καρπούς. Κατά την Καλοκαιρινή περίοδο συμπληρώνεται μια γενιά, δηλαδή επαναλαμβάνεται ο κύκλος ζωής του εντόμου σε διάστημα περίπου 22 ημερών, ενώ ο αριθμός των γενεών της σ΄ένα χρόνο, κυμαίνεται από 6-8. Η Μεσογειακή μύγα προσβάλλει τα εσπεριδοειδή, τα βερίκοκα, τα κυδώνια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα αχλάδια, τα μήλα, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τις βανίλιες, τα σύκα, τα ρόδια, τους λωτούς, και άλλα φρούτα.
Οι τρόποι προστασίας από τη μύγα Μεσογείου είναι οι εξής:
1. Βιολογική προστασία των δέντρων με χρήση οικολογικών παγίδων κίτρινου χρώματος, οι οποίες προσελκύουν τις μύγες και τις θανατώνουν όταν αυτές κολλήσουν πάνω στην παγίδα. Γιά μεγάλα δέντρα χρειάζεται μία παγίδα ανά δέντρο και η διάρκεια τους είναι περίπου 2 μήνες.
2. Ελεγχος της προσβολής με παγίδες κόλλας, ή παγίδες τύπου μπουκαλιού και προσελκυστικό δόλωμα, ώστε να προσδιορίζεται ο πλυθησμός των εντομών που υπάρχουν στη περιοχή. Χρησιμοποιείται μία παγίδα ανά 2-3 δέντρα, οι οποίες μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν προσθέτοντας ή αλλάζοντας το προσελκυστικό δόλωμα.
3. Απομάκρυνση των προσβεβλημένων καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος και καθαρισμός των χόρτων γύρω από τα δέντρα για να αποφύγουμε τυχόν προσβολές από τις επόμενες γεννιές της μύγας.
4. Ψεκασμός των δέντρων με εντομοκτόνα πυρεθρίνης την κατάλληλη εποχή, για μείωση και καταστολή της προσβολής. Η καταλληλότερη στιγμή για τους ψεκασμούς, είναι την εποχή που αλλάζει ο χρωματισμός των φρούτων και καρπών και αρχίζουν αυτοί να ωριμάζουν. Για τα εσπεριδοειδή η εποχή αλλαγής χρώματος των φρούτων είναι απο τις αρχές Οκτωμβρίου και μετά. Χρειάζονται τουλάχιστον 2 ψεκασμοί σε διάστημα 15-20 ημερών για καλύτερα αποτελάσματα.
Εντομοπαγίδα οικολογική τύπου Pet για Εντομέλα
Διεύθυνση ΑλληλογραφίαςΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ |
Τηλέφωνα - Επικοινωνίας+30 27410 48611 |
Ωράριο ΚαταστήματοςΔευτέρα|Τετάρτη Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή Σάββατο Κυριακή
|