Φυλλοβόλο καρποφόρο δένδρο, γρήγορης ανάπτυξης, ύψους έως 30m και με σύνθετα δερματώδη, σκουροπράσινα φύλλα. Ιδιαίτερα ανθεκτικό στο ψύχος, προτιμά υγρά και γόνιμα εδάφη. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του θέλει πότισμα με αρκετή ποσότητα νερού, ιδιαίτερα το καλοκαίρι ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο κλάδεμα. Η καρυδιά, γνωστή και με το όνομα κοινή καρυδιά ή Αγγλική καρυδιά, είναι δέντρο με ιδιαίτερη εμφάνιση στην ανάπτυξή του και στο φύλλωμά του, που παράγει έναν από τους πολυτιμότερους καρπούς, το γνωστό καρύδι. Επίσης εκτός από τον καρπό που προσφέρει, η καρυδιά χρησιμοποιείται ευρέως για καλλωπιστικούς λόγους για σκίαση αλλά και για το πολύτιμο ξύλο της το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στις ξυλουργικές εργασίες. Η ρίζα της καρυδιάς είναι πασσαλώδης και αρκετά ισχυρή ενώ ο κορμός του δέντρου φτάνει σε διάμετρο τα 2 μέτρα και περιβάλλεται από φλοιό, ο οποίος σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως, η καρυδιά ανθίζει γύρω στον Μάρτιο και γονιμοποιείται με τον άνεμο. Τα δερματώδη φύλλα της είναι ελλειψοειδούς σχήματος και αρκετά μεγάλα. Ο καρπός της καρυδιάς έχει σχήμα στρογγυλό και ο εξωτερικός φλοιός του αρχικά είναι πράσινος και όταν ωριμάσει αρκετά, μαυρίζει και σκάει απελευθερώνοντας το καρύδι με το σκληρό του περίβλημα. Η περίοδος ωριμάνσεώς του κυμαίνεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως αρχές Οκτωβρίου. Το δέντρο της καρυδιάς ευδοκιμεί παντού και προσαρμόζεται καλύτερα στα θερμά κλίματα. Μερικές φορές αντιμετωπίζει προβλήματα από έντονους και παρατεταμένους παγετώνες. Επίσης ως προς το έδαφος δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις και καλλιεργείται ακόμα και σε φτωχά εδάφη, χάρης του πλούσιου και ισχυρού της ριζικού συστήματος. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο, στην Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια και στην Μακεδονία και η παραγωγγη προέρχεται από σπορόφυτα δέντρα. ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΟΙΝΗ ή ΚΑΡΥΔΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗ-ΑΦΡΑΤΑ Ποικιλία με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό, ελαφρώς ελλειψοειδής. Ο καρπός τΗς είναι γλυκός, τραγανός, νόστιμος και εξαιρετικής ποιότητας. Το τσόφλι του καρπού σπάζει πολύ εύκολα (αφράτα) και εντός αυτού υπάρχει πολύ ψίχα που διαχωρίζεται εύκολα από το τσόφλι. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει καλή παραγωγικότητα υπό σωστές συνθήκες καλλιέργειας. Οι καρποί χρησιμοποιούνται για νωπή κατανάλωση και για ζαχαροπλαστική και ωριμάζει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Διατίθεται σε διάφορα μεγέθη τα οποία αναφέρονται στα θυγατρικά προιόντα. ΠΟΙΚΙΛΑ ΤΣΑΝΤΛΕΡ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΗ Αμερικάνικη ποικιλία με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και σχήματος ωοειδές. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη και ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία στον κόσμο, κατάλληλη για ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Το μεικτό βάρος του καρπού κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 13gr, ενώ της ψίχας στα 6,5gr. Η ψίχα είναι ανοιχτόχρωμη, καλής ποιότητας με εύκολη εξαγωγή από το ενδοκάρπιο (κέλυφος). Το εξωκάρπιο έχει χρώμα φωτεινό πράσινο σε ποσοστό 90-100% και πολύ καλή σχάση και αντοχή στα ηλιακά εγκαύματα. Παρουσιάζει πλαγιοκαρπία σε ποσοστό 90% και εισέρχεται νωρίς στην καρποφορία (μετά το τριτο έτος). Στην πλήρη παραγωγή φτάνει στο έννατο έτος. Η καρποφορία γίνεται συνήθως σε “μπουκέτο” από 2-3 καρπούς. Παρουσιάζει έναρξη βλάστησης το 1ο δεκαήμερο Απριλίου και πρώτα εμφανίζονται τα θηλυκά άνθη (1ο έτος φύτευσης), ενώ οι ίουλοι (αρσενικά) εμφανίζονται από το 4ο έτος. Η ανθοφορία είναι πρώτανδρη, με τα αρσενικά άνθη να εμφανίζονται την περίοδο 18/4 έως 29/4 και τα θηλυκά την περίοδο 27/4 έως 9/5 κάθε έτους. Είναι ποικιλία ευαίσθητη στη βακτηρίωση, αλλά ανθεκτική στην ανθράκωση. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει υψηλή παραγωγικότητα και μέτρια ζωηρότητα με ορθόκλαδη ανάπτυξη, γι’ αυτό και είναι κατάλληλο για το νέο σύστημα γραμμικής φύτευσης (φράκτης). Καλός επικονιαστής της είναι η ποικιλία Φρανκέτι (Franquette). Η ποικιλία Τσάντλερ (Chandler) ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Οκτώβρη. |